

ETHICAL FUTURES FOR PEOPLE AND PLANET 3 DAY CONFERENCE – 1st May to 3rd May 2025

Griffith Ecocentre – Building N68, 170 Kessels Road, Nathan, Brisbane

PROGRAM OVERVIEW - 29 April 2025

WEDNESDAY 30 APRIL 2025 - SOCIAL EVENT

5.30pm for 6pm start - "Inspiring Ethical Futures" – Welcome Drinks and Panel DiscussionLevel 7, Webb Centre, **Griffith University Southbank**, 226 Grey St, South Brisbane QLD 4101
BOOKINGS CLOSED

THURSDAY 1 MAY – DAY 1 OF CONFERENCE

TIME		SESSION			
8.00am Registration opens – tea and coffee available					
9.00am		Welcome and opening – Conference Organising Committee			
9.30am				ous Ethics"	
		- Mary Graham, Anne Poelina, Y	in Paradies – facilitated	by Michelle Maloney	
10.30am		MORNING TEA (30 mins)			
11.00am		CONCURRENT SESSION 1 (90 MINS) – see pages 3-6 of program			
	S1	Session 1.1 Session 1.2 Session 1.3			
12.30pm	m LUNCH BREAK (1 hour)				
1.30pm		CONCURRENT SESSION 2 (90 MINS) – see pages 3-6 of program			
	S2	Session 2.1 Session 2.2 Session 2.3			
3.00pm		AFTERNOON TEA (30 mins)			
3.30pm		CONCURRENT SESSION 3 (90 MINS) – see pages 3-6 of program			
	S3	Session 3.1	Session 3.2	Session 3.3	
5.00pm		CLOSE OF DAY 1			
		Short stroll from conference venue (Building N68) to movie night			
		Screening in: Building N22, Theatre 2 – see a helpful map here			
5.45pm –		FILM SCREENING – 'Finding the Money' Documentary (popcorn provided!)			
8.00pm		Hosted by Gabrielle Bond & Steven Hail, Modern Money Lab			

FRIDAY 2 MAY - DAY 2 OF CONFERENCE

TIME	SESSION			
9.00am	Welcome to Day 2 – Conference Organising Committee			
9.10am	PLENARY PRESENTATION - "An ethi	cs of co-inhabitation for bi	ocultural conservation",	
	Riccardo Rozzi (Chile – via zoom)			
10.00am	MORNING TEA (30 mins)			
10.30am	CONCURRENT SESSION 4 (90 MINS	S) – see pages 3-6 of progra	am	
S4	Session 4.1	Session 4.2	Session 4.3	
12.00	LUNCH BREAK (1 hour)			
1.00pm	CONCURRENT SESSION 5 (90 MINS	S) – see pages 3-6 of progra	am	
S5	Session 5.1 Session 5.2 Session 5.3			
2.30pm	AFTERNOON TEA (30 mins)			
3.00pm	CONCURRENT SESSION 6 (90 MINS) – see pages 3-6 of program			
S6	Session 6.1 Session 6.2 Session 6.3		Session 6.3	
4.30pm	PLENARY PRESENTATION - "Sustainability for a Broken World" – Katie Steele			
5.30pm	CLOSE OF DAY 2			
6.00pm-	CONFERENCE DINNER - Uni Bar and Function Centre, Building N71,			
8.00pm	Cnr Creek Road and Science Road, Griffith University Nathan Campus			
	BOOKINGS CLOSED			

SATURDAY 3 MAY – DAY 3 OF CONFERENCE

TIME	SESSION			
9.00am	Welcome to Day 3 – Conference Organising Committee			
9.10am	PLENARY PRESENTATION – KATY GWIAZDON – "How Are We Still Here? And How Do			
	We Move Forward? Colonialism in C	limate, Conflict, and Care"	' (USA – via zoom)	
9.45am	PLENARY SPEAKER – ANDREW SKE	OCH – "Deep Listening to	Nature"	
10.30am	MORNING TEA (30 mins)			
11.00am	CONCURRENT SESSION 7 (90 MINS) – see pages 3-6 of program			
S7	Session 7.1 Session 7.2 Session 7.3			
12.30pm	LUNCH BREAK (1 hour)			
1.30pm	CONCURRENT SESSION 8 (90 MINS	S) – see pages 3-6 of progra	am	
S8	Session 8.1	Session 8.2	Session 8.3	
3.00pm	AFTERNOON TEA (30 mins)			
3.30pm	CONCURRENT SESSION 9 (90 MINS) – see pages 3-6 of program			
S9	Session 9.1	Session 9.2	Session 9.3	
5.00pm	CLOSING REFLECTIONS ON THE CONFERENCE – Organising Committee			
5.15pm	CLOSE OF CONFERENCE			

SUNDAY 4 MAY – 9.30am Optional activity - "Gardening for Biodiversity" – a 'walk and talk' in a native garden, grown to support suburban biodiversity, hosted by Helen Schwencke (Session 8.3)



ETHICAL FUTURES FOR PEOPLE AND PLANET

3 DAY CONFERENCE – 1st May to 3rd May 2025

PROGRAM

CONCURRENT SESSIONS: 1-3 May

Each concurrent session is 90 minutes: 1 hour for presentations + 30 mins for Q&A

SESSION 1 – Thurs 11am-12.30		
1.1 ARTIFICIAL INTELLIGENCE	1.2 INDIGENOUS	1.3 EARTH LAWS AND EARTH
	KNOWLEDGE SYSTEMS	PHILOSOPHY
HUGH BREAKEY - Flesh and	KEELY BOOM -	MIEKE ELZER -
blood legitimacy: Are human	Non-Commercial Traditional	Ecological Jurisprudence in the
beings replaceable parts of	Indigenous Medicine in Australia	Bellingen Shire (30 mins)
legitimate decision-making	(30 mins)	
systems? (30 mins)		
ROBERT SPARROW & ANGIE	DANIEL BRENNAN -	PAIGE MAGUIRE –
SASSANO - Caring for Country	Relational Ethics and Pluralistic	Environmental philosophy: a
with Robots? (30 mins)	Knowledge: Indigenous	look at life beyond individual
	Philosophies in SDG-Oriented	selfhood (30 mins)
	Curriculum Design (30 mins)	

SESSION 2 – Thurs 1.30-3pm		
2.1 ARTIFICIAL INTELLIGENCE	2.2 EARTH ETHICS	2.3 ETHICS IN LAW & POLICY
GORDON YOUNG - Police Al	DIANNE DIBLEY -	LARELLE BOSSI - How Human-
application: tactical versus	Imagining an Earth Ethic	Nature Connections are needed
strategic ethics (30 mins)	(30 mins)	to create Nature Positive Policies
		(30 mins)
ANGIE SASSANO - Pollinating	HANNAN LEWSLEY - Storying	ASHLEY ROONEY - Climate
Ethics in an Al Agricultural	the River: Toward a Feminist	action through corporate
Future (30 mins)	Ethics of Care (30 mins)	disclosures: exploring Australia's
		new mandatory climate-related
		financial disclosures regime
		(30 mins)

SESSION 3 – Thurs 3.30pm-5pm	3.2 VULNERABILITY & THE	3.3 POLICY AND
3.1 MULTI-SPECIES JUSTICE	HUMAN-NATURE DIVIDE	GOVERNMENT
HANNAH DELLA BOSCA -	ANTHONY LANGLOIS - Ethics	CHELSEA HUNNISETT -
Vulnerability as Method:	amid Crises (30 mins)	Regimes of authority: an
Expanding the Concept for		assessment of Commonwealth
Multispecies Justice (30 mins)		Treasury's ability to develop a
		wellbeing economy in Australia
		(30 mins)
CATHERINE FALCO - Can we	CHAND SIRIMANNE -	KERYN HASSALL -
decentre the human in human-	Dangerous Delusions of	Ethical futures need public
centred psychology? (30 mins)	Invulnerability (30 mins)	servants with better conceptual
		resources - whose job is it to
		help them, and how? (30 mins)

FRIDAY 2 MAY: DAY 2

SESSION 4 – Fri 10.30-12.00pm 4.1 LEGAL CASE STUDIES LIZA BAGGIO - Policies and legislation for Resilience-Based Management – a case study of the Great Barrier Reef. (30 mins)	4.2 EFFECTIVE ETHICS IN BUSINESS AND SOCIETY NATHAN KINCH - Why ethics need to be participatory (30 mins)	4.3 ENVIRONMENTAL & SOCIAL RESILIENCE MICHAEL VINCENT - An Environmental Ethic as Social Strategy (30 mins)
ALEXANDRA MCEWAN - Calling on the Rights of Nature to Protect Koalas (30 mins)	GEOFF EBBS - The Missing Middle and proactive well-being (30 mins)	TIYANA JOVANOVIC - An Ontological Ethics of Resilience: Integrating Values for Adaptive Social and Ecological Systems (30 mins)

SESSION 5 – Friday 1pm-2.30		
5.1 HEALTH AND POPULATION	5.2 ETHICS IN BUSINESS	5.3 ENERGY TRANSITIONS
JANE O'SULLIVAN -	JACQUELINE BOAKS - Moral	SARAH HOUSEMAN - Towards
Reconciling human reproductive	Agents and Moral Patients: What	collective empowerment in
rights with rights of nature	Can AI Tell Us About the Moral	community-based energy
(30 mins)	Status of Business and the	transitions (30 mins)
	Environment? (30 mins)	
CHRIS DEGELING -	SUSAN WANMER -	NATALIE RALPH - Geopolitics
The Dilemmas and Trade-Offs of	Beyond Stated Values: Ethical	analysis of "critical minerals"
Upstream One Health Pandemic	Reputation, Assumed	discourses, ethics and the
Prevention (30 mins)	knowledge, and the Business of	pluriverse in the global energy
	Trust (30 mins)	transformation (30 mins)

CONCURRENT SESSIONS CONTINUED --

SESSION 6- Friday 3pm-4.30pm 6.1 STEWARDSHIP & RESISTING EXTRACTIVISM	6.2 LEARNING FROM NATURE	6.3 PRACTITIONER PRESENTATIONS
MARCO GRIX – Corporate Stewardship through Social Practices (30 mins)	ANNE LANYON & SUE MARTIN 'Earth is speaking to us': Faith based approaches to Earth ethics (Workshop – 40 mins)	HOWARD TANKEY - Caring for Country - A new economic system (20 mins – practitioner presentation)
LIZ DOWNES – Rights of Nature, Ecocentrism and Resisting Extractivism: Lessons from Ecuador (30 mins)	TRACEY BENSON & NOLA TURNER-JENSEN – Co-designing models of governance for community organisations (30 mins)	Ethics: Living Our Way to a Better Future (20 mins – practitioner presentation)
		GLENN MORRIS - A Celestial Vision for Stewarding the Earth (20 mins – practitioner presentation)

SATURDAY 3 MAY: DAY 3

SESSION 7 – Sat 11am-12.30pm 7.1 CONNECTING WITH NATURE: RIVER STORIES	7.2 ETHICS OF JUSTICE	7.3 THE ETHICS OF SPACE EXPLORATION
MARIANNE JAGO -	PANEL - FELICITY TEPPER &	MICHELLE MALONEY –
Song about Feeling: River-	MARK HAMILTON	Space Exploration and the
listening and the remaking of place (30 mins)	An Introduction to Environmental Restorative Justice (Panel - 40 mins)	Declaration of the Rights of the Moon (30 mins)
PHILIPA DUTHIE & LOUISE WHITAKER - Conversing with River: Nurturing multispecies relationships through cooperative inquiry (30 mins)	STEPHANIE COLLINS – A Care-Ethical Approach to Structural Injustice (30 mins)	JOHN LEE – Care of the Outer Space Environment: An emerging aspect of human involvement with outer space (30 mins)

CONCURRENT SESSIONS CONTINUED -

SESSION 8 – Sat 1.30pm-3pm 8.1 ETHICAL CROSSROADS	8.2 TECHNOLOGY AND RESPONSIBLE GOVERNANCE	8.3 BIODIVERSITY AND SUSTAINABILITY
MATT RIMMER - The Torres Strait Eight and the Pabai Pabai Cases: Climate Change, Cultural Rights, and Indigenous Intellectual Property (30 mins)	CADE DIEHM - The Green Panopticon: Sustainable Technology and the Expansion of Control	HELEN SCHWENCKE – Everyday Ethics: Gardening with Nature for Biodiversity (30 mins)
PABLO ARANDA VALENZUELA - Ethical Crossroads: Agribusiness, Community Rights, and Water Governance in Petorca, Chile	RICHARD MOCHELLE – The Globally Responsible Constitution (30 mins)	GRAHAM WOOD - Asking and answering 20 open questions to facilitate engagement with sustainability. (Workshop 40 mins)

SESSION 9 – Sat 3.30-5pm	9.2 DECOLONISING ETHICS	9.3 MULTI-SPECIES
9.1 ETHICS OF CARE		COMMUNICATION
SUSAN ZELA BISSETT - Can One Speak for Many (30 mins)	TARIK CUTUK - Unbecoming Modernity: Indigenous Knowledges, Ways of Being, and Decolonial Futures in Australia (30 mins)	VICTORIA LAWSON – The ethics of spiders in our homes: from mastery to co-habitation (30 mins)
GEORGETTE LEAH BURNS & JUDITH BENZ- SCHWARZBURG - What's Wrong with Orangutan Kickboxing Shows? Scrutinizing Wildlife Tourism as a Form of Visual Consumption (30 mins)	DAVID TUTTY - Struggling to be ethical: Whitefella collective trauma and struggles to see beyond self- interest (30 mins)	IRIS BERGMANN - The Potential of Intuitive Interspecies Communication and its Ethical Implications for the Rights of Nature Discourse (30 mins)

